Onze legkippen

Onze kippen zijn biologische scharrelkippen. Dit wil zeggen dat zij in de stal vrij en ongehinderd hun gang kunnen gaan: eten, drinken, een stofbad nemen, een ei leggen, op stok gaan én ook naar buiten kunnen.

Onze stal is ingericht met een volière-inrichting. Dit wil zeggen dat de kippen zich vrij kunnen bewegen op twee verschillende leefniveaus, waar voer en water wordt aangeboden. Ook het legnest bevindt zich hier: het legnest is een rustige donkere plek waar de kippen in alle rust hun ei kunnen leggen. Het biologisch voer wordt ca. vijf keer per dag ververst. Water is de hele dag beschikbaar. Aan het eind van de dag gaan de kippen naar binnen en op stok om te genieten van hun welverdiende rust.

Eitjes

De kippen leggen hun ei in het legnest. Het legnest bestaat uit een hellende bodem van grofmateriaal. Het ei rolt vanuit het legnest op een verzamelband die achter de legnesten zit. Via deze eierverzamelband komen de eieren naar voren in de eiersorteerruimte. Hier rollen ze op de sorteermachine. De eieren worden hier gesorteerd: de eieren met een vlekje of een breuk worden eruit gehaald. De goede eieren rollen vervolgens in rijen van zes door de machine en worden op de eiertrays gezet. Daarna gaan de trays onder de printer door. Daar worden alle eieren voorzien van een stempel: aan de hand van deze stempel, dat voor elk legbedrijf uniek is, kunt u altijd zien op welk bedrijf het ei is gelegd.

Betekenis van het stempel
00 = biologisch
NL = Nederland
43328 = ons bedrijfsnummer
01 = stal 1

De trays met eieren worden vervolgens op pallets geplaatst. De eieren worden twee keer per week opgehaald door de groothandel. Die sorteert de eieren op zijn pakstation op grootte en verpakt de eieren in doosjes van tien of zes. Daarna gaan ze naar de supermarkt.

Geschiedenis

In 2002 is de kooi-inrichting van de kippenschuur vervangen door een scharrelinrichting, waarbij de kippen los in de stal kunnen lopen. In oktober van dat jaar zijn de eerste kippen in de stal gekomen. In de zomer van 2011 is het bedrijf overgeschakeld naar biologisch: de kippen lopen nu buiten en worden gehouden volgens biologische regels.

Vanaf Pasen 2003 is er begonnen met huisverkoop van eieren. Hiervoor is een blokhut neergezet waar elke dag verse scharreleieren verkrijgbaar zijn. Na veel positieve reacties en vraag naar andere kipproducten, bestaat vanaf september 2005 de plattelandswinkel. Vanuit deze winkel worden naast eigen eieren en vlees, ook producten verkocht die geleverd worden door boeren uit de streek. Samen met deze collega’s bestaat een samenwerkingsverband onder de naam 'Plattelandswinkels Groningen'. Het assortiment is vanaf het begin steeds verder uitgebreid mede door de vraag van een groeiende klantenkring.